30 Haziran 2012 Cumartesi

Network Marketing Metodları

Network Marketing, ilk çıktığı yıllardan itibaren kendi içinde de birçok yenilik ve gelişim göstermiştir. Kişilerin oluşturdukları ekip üzerinden prim kazandıran bu sistemde, birbirinden farklı kazanç metotları vardır.

Bunlardan en bilinenleri Breakaway, Unilevel, Matrix ve Binary’dir. Şimdi bu metotları inceleyelim.

Unilevel
Firmalar tarafından kullanılan en yaygın metottur. Bu metotta 1. kademene dahil edebileceğin kişi sayısında sınır yoktur. Dolayısıyla diğer kademelere de sınır olmaksızın kişi dahil edilebilir. Genelde kademeler arttıkça o kademeden elde edilen komisyon azalır. 

Örneğin, 1. Kademedeki kişilerin cirosundan %10 komisyon alınıyorsa, 7. Kademeden %2 komisyon alınır. Tabi çok daha farklı uygulamaları da olabiliyor. Kaçıncı kademeye kadar para kazanabileceğiniz de sisteme göre farklılıklar gösterir. Unilevel, en çok kullanılan kazanç metotlarındandır ve çok farklı uygulamaları vardır. 


Bu plan temel tüketim malzemelerinin satışında kullanılmaktadır. Bu planda kişi, istediği kadar hisse ile işe dahil olabilir ve dahil edeceği kişi sayısında herhangi bir sınır yoktur. Çalışanlara verilen kar payı satılan ürünün belirli bir yüzdesidir. Örneğin satılan ürünün fiyatının % 20 si aktif müşteriye verilir. Şirket bu karı satış miktarına göre düşürebilir. Bu planı kullanan şirketler müşterilerine aylık belirli bir miktarda ürün almayı zorunlu kılar.

Breakaway

Bu metod diziliş bakımından unilevel ile aynıdır. Kendinize ait sınırsız kayıt oluşturabilirsiniz. Unilevel metottan ayrılan en büyük özelliği, genel olarak bu sistemde alt kollarınız kariyer atlamadan asla kariyer atlayamazsınız. Breakawayin en ayırt edici ve güzel özelliği budur.Bu planda herkes kendisinden üstteki kişiden farklıdır. Böylece üstler guruptan sayılmaz. Bu ayırım üstlerin sayısı ile de alakalıdır.

Her ayrı insan özel hisse ve indirimden yararlanabilir. Böylece herkes üstünden ayrılmaya yani breakaway’a ulaşmaya çalışır. Kişi ayrıldığı üstüne % 7 oranında hisse verir. Kişi bu planda yükseldikçe daha fazla indirimden ve imtiyazdan faydalanır. Bu planda asıl kar breakaway derecesine ulaşınca elde edilir. Bu plan bilgisayarın kullanılmaya başlanmadığı dönemler de uygulanmıştır. Bu planı kullanan şirketler binlerce satış birimiyle diyaloga geçmek yerine breakaway derecesinde sınırlı sayıda kişiyle diyaloga geçerdi ve breakaway derecesindeki kişilerde kendi guruplarıyla diyaloga geçerlerdi.


Matrix
Bu metotta kademelere dahil edilecek kişi sayısı da, kaçıncı kademeye kadar kazanç sağlayacağın da net olarak bellidir. Dolayısıyla kazanabileceğin maksimum para da bellidir. 

Örneğin; 5x8 matrixini kullanan bir sistemde her kişinin 1. kademesine kayıt edilebilecek kişi sayısı 5’dir ve 8. kademeye kadar komisyon alınabilir. 8. kademeden sonraki kayıtlarda komisyon alınmaz. Günümüzde en yaygın matrix sistemleri 5x8, 3x9, 2x12 şeklindedir.



Binary
İkili sistem, iki kollu sistem anlamına gelir. Sistemdeki her kaydın iki kolu vardır. Yani her kişinin 1. kademesine 2 kişi dahil edilebilir. Genelde sınırsız kademeden gelir elde edilir, zaman dilimi (günlük/haftalık/aylık) ile kazanca üst limit getirilir ve kısa olan koldaki ciro üzerinden komisyon hesaplanır. Bu metot insanlara yardım etme açısından çok güzeldir. Bu metodun tek bahtsızlığı, illegal ve kötü amaçlı sistemler tarafından kullanılmış olmasıdır. 

2>4>8>16>32>64 ve 64 kişi 128 kişiyi daha kazandırıyor yani var olanı iki ile çarparak çoklu bir satış sağlıyor. Sisteme dâhil olan herkes alacağı ürünü direk şirketten almakla beraber iki kişiye tavsiye ederek ilerlediğinden dolayı pazarlamacılık gibi zor bir satış yöntemi ortadan kalmış oluyor. Binary metodu özellikle değerli ürünlerin satışında kullanılan bir metottur. Bu nedenden dolayı çalışanlarına çok yüksek bir kar payı bırakmaktadır.



...günün sözü ....

Hiç yorum yok: