6 Ocak 2013 Pazar

FDA Nedir?


Amerika Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan ve 1862 temelleri atılmış bir kuruluştur. FDA nın (U.S. Food and Drug Administration) açılımı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi dir.

Gıda ve ilaç başta olmak üzere medikal gereçler, biomedikal aletler, kozmetik ürünler, radyasyon yayan gerçekler gibi ürünlerden sorumludur. 10 bine yakın çalışanıyla ürünleri denetler ve onay verir.

FDA, Dünya genelinde kabul gören bir kuruluştur.9 alt birimden oluşur.

1 - Gıda sağlığı ve Beslenme Merkezi
2 - İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi
3 - Biyolojik Ürünler Değerlendirme ve Araştırma Merkezi
4 - Araçlar ve Radyolojik sağlık Merkezi
5 - Veterinerlik Merkezi
6 - Ulusal Toksikoloji Araştırma Merkezi
7 - Kriminal Araştırma Ofisi
8 - Yasa Düzenleme Ofisi
9 - FDA Müdürlüğü

NEDEN FDA ONAYI?

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) günümüzde bir milyar doları aşan bütçesi ve 9 bin 100 uzman kadrosuyla ABD’nin her köşesinde, yeni üretilen insan ve hayvan ilaçları, tıbbi cihazlar, gıda katkı maddeleri ve bebek mamaları konusunda çalışmalarına devam ediyor.

FDA aynı zamanda değeri yıllık bir trilyon doları bulan ürünlerin üretimi, ithalatı, nakliyesi, depolanması ve satışını da izliyor.

1862 yılında tek bir kimyagerle temeli atılan ABD Gıda ve İlaç Dairesi (The U S. Food and Drug Administration-FDA) birçok gıda ürünü, insan ve hayvan ilacı, biyolojik kökenli tedavi maddesi, tıbbi cihaz, radyasyon yayan ürün, kozmetik ve hayvan yemi alanında bilimsel çalışmalar yürütüyor ve toplum sağlığı konusundaki düzenlemeleriyle denetleyici konumunda bulunuyor.

1937’de yaşanan bir toplum sağlığı felaketinden sonra ABD’de daha güçlü bir federal yasanın olması gerektiği bilincine varıldı. Boğaz yanması ve bel soğukluğu gibi bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ve ilk “mucize ilaç” olarak adlandırılan Sulfanilamide, çocuklarda kullanıldı. Ancak sıvı haldeki ilaçta antifrizlerde de kullanılan bir zehrin yer alması sonucu çoğunluğu çocuk olmak üzere 107 kişi hayatını kaybetti.

Önceki kanunlar, ilaç üreticilerinin ilacı piyasaya sürmeden önce test etmelerini zorunlu kılmıyordu. ABD Kongresi, bu kanunu bir sonraki yıl düzelterek, firmalara yeni ilaçların güvenliğini kanıtlamaları gerektiği zorunluluğunu getirdi. Yeni yasada kozmetik ve tedavi edici cihazlar için de yönetmelikler yer aldı.

Zaman içinde ilaç ve cihazların, satışa sunulmadan önce güvenli olduğu kadar, etkili olduğunun da kanıtlanmasının takibi de FDA’nın sorumlulukları arasında yer aldı. FDA’nın bugünkü rolü, tüketicilerin korunması amacıyla kanun ve bilimin iyi bir harmanlamasının yapılmasını içeriyor.

Amerikan halkının gelirinin yüzde 20’den daha fazlasını harcadığı ürünlerin güvenliği ve yararının FDA’nın sorumluluğunda olduğu göz önüne alındığında, kurumun verdiği kararların her Amerikan vatandaşını doğrudan etkilediği görülüyor. Halk sağlığı konusunda “önleme”yi ilk öncelik olarak belirleyen FDA, halk tarafından güvenli gıdaların tüketilmesi için ülkeye ithal edilen gıdaları izliyor ve bilimsel araştırmalar ve risk değerlendirmesiyle önleme stratejileri belirleniyor.

Tıbbi ürünlerin güvenliği konusunda her yıl 15 binden fazla kontrol çalışması gerçekleştiren FDA, beklenmeyen sağlık risklerinin ortaya çıkmasına karşı her zaman hazırlıklı olarak yerinde ve zamanında müdahalelerde bulunuyor. Kurumun önceliklerinden birisi de yeni teknolojilerin pazara sunularak halkın kolayca ulaşımının sağlanması olarak ifade ediliyor.

ABD’nin en eski ve en saygın tüketici koruma kuruluşlarından biri olan FDA ’nın ilkeleri arasında son teknolojinin kullanımı, ürünlerin dünya çapında pazarlanması nedeniyle evrensel boyutta hareket edilmesi, ürünün pazar öncesi ve pazar sonrası dahil tüm evrelerinin dikkate alındığı kararlar alınması ve önleme çalışmaları için tüm ilgili sektörlerle işbirliği yapılması gösteriliyor.



ANYONİK Hijyenik PED Özellikleri



8 yaşından, 80+ yaşına kadar sağlık, güven ve konfor...



Steril ve Anti bakteriyel
ANYONİK Hijyenik Ped içinde bulunan özel kartuş ile yoğun derecede anyonik iyon salgılar. Açığa çıkan yüksek oksijen miktarı ve pedin her katmanındaki güvenli steril yapısı, en önemli kadın hastalıklarına yol açan bakteri faaliyetlerini önlerken, iltihaplanmayı ve beraberindeki kokuyu yok eder.

Rahatlık Seviyesi
ANYONİK Hijyenik Ped, üretiminde hiçbir biçimde sentetik maddeler kullanılmadığından bu yapısı itibarı ile anti alerjiktir. Tamamen saf, doğal ve steril pamuk içerdiğinden yumuşak, ince ve olağanüstü rahattır. Bu yapısı ile sentetik ürünlere alerjisi olanlara, üriner ve jinekolojik tedavi aşamalarında özellikle kullanılması önerilmektedir.

Hava Geçirgenliği
ANYONİK Hijyenik Ped, çamaşıra temas eden yüzeyinde kullanılan özel teknoloji ürünü kumaşı ile havayı geçirirken sıvıyı kesinlikle geçirmez. Böylece bir yandan bakterilerin oluşumunu engellerken, diğer yandan da yaz-kış olağanüstü rahatlık, ferahlık ve konfor sağlar.

Yüksek Sıvı Emiciliği
ANYONİK Hijyenik Ped, yüksek sıvı emici özel katmanı ile diğer pedlerden iki kat daha fazla sıvıyı hapseder. Kesin sızdırmazlık ve tam kuruluk sağlayarak güvenle tutar. Bu özelliği ile de özellikle idrar kaçırma sorunlarında da başarıyla ve güvenle kullanılır.

Taklit edilemez teknoloji ürünü
ANYONİK Hijyenik Ped, tüketicilerini dönüşümden dönen atık maddelerden üretilmiş kalitesiz ve sahte hijyenik pedler karşısında korumak amacıyla, içerisinde bulunan kopyalanamaz patentli özel teknoloji ile üretilmiş anyon kartuşu ile yorgunluk, stres, dönemsel ağrılara, bağışıklık sistemine ve beden dengesine olumlu etki eden, metabolizmayı güçlendiren olağanüstü biyomanyetik özelliğine de sahiptir.

Anyonik Hijyenik Ped
Sterildir, tamamen doğaldır, anti bakteriyeldir, anti alerjiktir, yüksek miktardaki sıvıyı güvenle saklar, sıvı geçirmeyen fakat hava geçiren özel yapısı ile yaz-kış terletmez. Üretiminin her aşaması kalite ve güvenlik altına alınmış ve uluslararası sertifikalar ile belgelenmiştir. Dünyanın 100 den  fazla ülkesinde her yaştan kadın tarafından güven, beğeni ve konfor ile kullanılmaktadır.