10 Mart 2013 Pazar

Hijyenik kadın PED leri ve Dioksin-kanser ilişkisi

Kağıt ve benzeri ürünlerin klorla beyazlatılması sonucunda ortaya çıkan maddeye Dioksin denir.

Klor veya klorlu bileşik içeren maddelerin yüksek sıcaklıklarda yanması sırasında açığa çıkan, canlılar tarafından alındıktan sonra özellikle yağ dokuda birikerek kanser, üreme bozuklukları, kloroakne* ve bağışıklık yetmezliği gibi hastalıklara neden olan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından gıdalardaki kabul edilebilir günlük alımı 2-6 pg/g olarak belirlenmiş çok güçlü etkili zehirli bir bileşik, poliklorlu dibenzo-p-dioksin.
Tuvalet kağıtları, kadın pedleri, çocuk bezleri, kağıt mendil, süt veya meyve suyu kartonları klorla ağartma işleminden geçirilirse düşük oranda dioksin içerirler.

Washington Post gazetesinde yayınlanan habere göre ; Amerika Çevre Koruma Dairesi, klorla ağartılarak üretilen kağıt ve benzeri ürünlerdeki dioksin adlı maddenin kanserojen sınıfına aldığını açıkladı. Dioksin bu ürünlerden yiyeceklere ve cilt yolu ile vücuda kolaylıkla bulaşabiliyor, en küçük miktarı bile laboratuar hayvanlarında kansere sebep olabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kanser yapıcı kimyasal maddeler grubuna dahil edilen dioksinler , kağıt sanayinde, klorla ağartma işlemi sırasında oluşuyor ve araştırmacılar zehirli kimyasallar sıralamasında başı çeken dioksinlerin, östrojen gibi "doğal steroid" hormonlarını taklit ederek bir çok biyokimyasal reaksiyonu başlattığına dikkat çekiyor.

Dioksin, çok ufak dozda bile vücuda alındığında eklem ağrıları, uykusuzluk, doğum bozuklukları ve bağışıklık sistemi zayıflığına yol açıyor. Bu madde yağda çözünür olduğu için bedenimizde birikiyor. Bebeklerde bu birikim 2-3 kat daha fazla görülmektedir.

Bebekler yetişkinlere göre 200 kat fazla dioksine maruz kalma riskini taşırken, tuvalet kağıtları, kağıt mendiller, süt veya meyva suyu kartonları, tek kullanımlık çocuk bezleri, bilhassa peçeteler eğer klorla ağartma işleminden geçiyorlarsa düşük dozda dioksin içeriyorlar.

*Kloroakne : Klorlu hidrokarbonların yol açtığı ve deride akneye benzer döküntülerle beliren hastalık.

Derleme ....


Hiç yorum yok: