30 Haziran 2012 Cumartesi

Devlet Memuru ve MLM çalışması-1

Memurlar Network Marketing Yapabilir mi?
Bu günkü konumuz sektörde sıkça tartışma konusu olan devlet memurlarının network marketing yapabilir mi,her hangi bir engel var mı?Network marketing işi diğer işlerde farklı bir konum da kabul ediliyor mu?gibi detaylara değineceğiz.

Öncelikle çevremiz de bire bir tanıdığımız hatta lider konumuna yükselmiş devlet memurları arkadaşlarımız vardır. Bu da dikkat edilmesi ve irdelenmesi gereken konu 657 saylı Devlet memurları yasasın da ki esnaf ve tacir sıfatının ne demek olduğudur. Devlet memurları eski yasasında bu konu yapamaz gibi gözüküyordu. Özellikle bu konu da araştırma yaptığımız da hiç bir detay olmamsına rağmen bizler size en doğru bilgileri vermek için sıkı bir analiz yapma gereği duyduk.

Fakat, 26.08.2011 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 650 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan Devlet Memurları Kanununun memurların ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağını düzenleyen maddesindeki değişikliliklerle beraber devlet memurları bir anonim şirkete ortak bile olabiliyorlar.

Devlet memurları şirketlere ortak olabilirler 
Yukarıda tam metnini yazdığım Devlet Memurları Kanunu’nun 28. maddesini incelediğinizde, devlet memurlarının yönetim kurulu üyesi, denetçi veya her ne şekilde olursa olsun şirket personeli olarak anonim şirketlerde görev almaları yasaklanmış olmakla birlikte, anonim şirketlere pay sahibi olmalarına ilişkin herhangi bir yasak bulunmamaktadır. Buradan hareketle Anonim şirketlerin yönetiminde bulunamazlar. Fakat ortağı olabilirler diyebiliriz.

Yine Devlet memurlarının görev yaptıkları kurumun kuruluş kanununda özel bir düzenleme olmaması halinde, şirket ana sözleşmesinde kuruluş sırasında şirketi idare ve temsil edecek olanlar arasında belirtilmemiş olması ile yönetim ve denetimde görev almaması kaydıyla limitet şirket ortağı olması mümkün bulunmaktadır. Nitekim limitet şirket ortağı olmanın ticaretle uğraşmak sayılmayacağı yolunda Danıştay 12–5–1 dairelerinin vermiş olduğu birçok yargı kararı da bulunmaktadır.

Memurların kitap yazması ve telif ücreti alması mümkündür
Devlet memurlarının, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında kitap yazabilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu kapsamda yazdığı kitapla ilgili olarak telif sözleşmesi imzalayabilir. Memurların telif dolayısıyla elde edeceği gelir, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28. maddesine aykırılık teşkil etmemektedir.

Devlet memurları dergi çıkartabilir 
Devlet memurlarının kitap yazmaları, dergi hazırlamaları, makale yazmaları ve bunların basılması karşılığında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde telif hakları kapsamında elde edecekleri gelirler, ticaret yasağı kapsamı dışında tutulmuştur. Bu itibarla, memurların dergi hazırlamaları, bu derginin bir yayınevi ile telif sözleşmesi çerçevesinde anlaşmak suretiyle basılması ve dağıtılması ve telif hakkı elde etmesi bu kapsamdadır. Memurlar, hazırladıkları derginin basım ve dağıtımlarını kendileri yapamazlar.

....devamı için  tıklayınız .....


... günün sözü ...

Hiç yorum yok: