30 Haziran 2012 Cumartesi

Network Marketing ( MLM ) nedir ?

21.yy’ın ticaret sistemi olarak görülen Network Marketing, gün geçtikçe büyümekte ve dikkatleri üzerine çekmektedir. Kişinin tamamen kendi emeği ile doğru orantılı gelir sağlayan bu ticaret sistemi, tüm katılımcılarına eşit fırsat sunması, başlamak için bilgi ve deneyim gerektirmemesi ve çalışma saatlerinin kişinin kendisi tarafından belirlenmesi özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Şimdi bu ticaret sistemini biraz daha yakından inceleyelim ve öncelikle çalışma mantığına göz atalım ;

Klasik tarz ticaret sisteminde, üretilen bir ürün müşteriye ulaşana kadar depo, nakliye, distribütör, bayi gibi birçok aracıdan geçer. Hatta ürünü müşteriyle tanıştıran reklam dahi bir aracıdır. Bu aracıların çeşitliliği ve varlığı ürüne göre farklılıklar gösterebilir. Fakat sonuç olarak ürünün müşteriye ulaşmasını sağlayan birçok aracı vardır ve bu aracıların kârları ürünün fiyatına yansır. 

Örneğin, bir ürün 100TL’ye mâl oluyorsa, bu ürün müşteriye ulaşana kadar geçtiği tüm aracıların kârlarını ve hatta reklam masraflarını üzerine ekletecek ve karşımıza 160TL (örnek tabi) gibi bir rakamla çıkacaktır.

Network Marketing ticaret sisteminde ise sadece tek tip aracı vardır, buda şirketin kendi katılımcıları yani distribütörleridir. Yukarıdaki örneğimizde klasik tarz ticaret sistemi ile bize ulaşan 160TL’lik ürünün 60TL’si aracılara gidiyordu. Network Marketingde aracılar distribütörler olduğu için bu pay distribütörlere belirlenen komisyon planı ile dağıtılır. Kazanç Metotları ile ilgili yazımızı okuyarak bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yukarıda Network Marketingin işleyiş mantığına ve bu sektördeki şirketlerin, distribütörlerine dağıttığı paranın ne şekilde ortaya çıktığını gördük.

Şunu da belirtmek gerekir ki, Network Marketing ile dağıtım yapan bir şirketin ürünü/hizmeti piyasa değerinin altında da olabilir, piyasadaki değeri ile eşdeğer bir fiyattan da satılabilir. Ama asla daha pahalı olmaz/olmamalı.

Network Marketing, tavsiye mantığına dayalı bir sistemdir. Yani siz ürünü alır, kullanır ve memnun kalırsanız doğal olarak bunu çevrenizdekilere tavsiye edersiniz. Araştırmalara göre bu tavsiyenin, bir satıcı tarafından yapılan sunumdan çok daha fazla sonuç verdiği tespit edilmiştir. Bunun için çokta araştırmaya gerek yok. Kendimize bunu sorsak, bizde ürünü kullanan güvenilir bir tanıdığımızın tavsiyesine daha çok itimat ederiz. Ayrıca bu sebeptendir ki bu sektördeki firmalar ürünlerini kaliteli bir şekilde üretmeleri şarttır.

Network Marketing, ekip işidir. Siz kişisel referanslarınızdan/satışlarınızdan da para kazanırsınız fakat önemli olan ekibinizde oluşan ciro üzerinden kazanılan paradır. Asıl büyük kazanım burada oluşur. Bu açıdan Network Marketing “1 kişinin %100 çabası yerine, 100 kişinin %1 çabası ile yüksek verim/kâr elde etme.” prensibine dayanır.

Network Marketing ile ilgili bahsedilmesi gereken birçok husus var tabi ki. Bunları sonraki yazılarımıza bırakarak bu yazımızı burada bitiriyoruz..

Alıntı : Mustafa YAŞAR (http://www.mustafayasar.net )




günün sözü "


Hiç yorum yok: