23 Mayıs 2016 Pazartesi

e-Para ve COİN Yasal mı ?


Yanıt ve uyarı bu konudaki en yüksek yerden !
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 'ndan

Son dönemde bazı basın yayın kuruluşlarında ve internette “ Bitcoin ” hakkında çeşitli haberlerin çıktığı görülmektedir.

Bilindiği üzere, 6493 sayılı “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun” (Kanun) 27.06.2013 tarih ve 28690 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun Geçici 1 inci maddesine göre bu Kanunda öngörülen yönetmelikler Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde hazırlanarak yürürlüğe konulacaktır. Kanunun Geçici 2 nci maddesine göre ise Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibari ile ödeme hizmetleri sunan ya da elektronik para ihraç eden ve bu Kanun kapsamında ihdas edilen ödeme veya elektronik para kuruluşu kategorisine dahil edilebilecek olan kuruluşlar Kurumumuzca çıkarılacak ilgili yönetmeliklerin yayımı tarihinden başlayarak bir yıl içinde Kurumumuza başvurarak gerekli izinleri almak ve uygulamalarını bu düzenlemelerde yer alan hükümlere uygun hale getirmek zorundadır.

Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.

Diğer taraftan, Bitcoin ve benzeri sanal paralar ile gerçekleştirilen işlemlerde tarafların kimliklerinin bilinmemesi, söz konusu sanal paraların yasadışı faaliyetlerde kullanılması için uygun bir ortam yaratmaktadır. Ayrıca Bitcoin, piyasa değerinin aşırı oynak olabilmesi, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi risklerin yanı sıra yapılan işlemlerin geri döndürülemez olmasından dolayı operasyonel hatalardan ya da kötü niyetli satıcıların suistimalinden kaynaklı risklere de açıktır.
Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına, yukarıda belirtilen hususların duyurulmasında ve bu çerçevede Bitcoin ve benzeri sanal paraların barındırdığı muhtemel risklerin kamuoyuna hatırlatılmasında fayda mülahaza edilmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu

Kaynak BDDK :   https://goo.gl/GEaVPB
Bu kanun ile ilgili sık sorulan sorular : http://goo.gl/kElcRf

Türkiye de bu tür elektronik para kuruluşlarını ödeme hizmeti sunmaktan ve izinsiz elektronik para ihracından men etmiştir. İşte bu noktanın kısa özetini ve ekli adreste ise kanunun tamamını görebiliriz.

6493 sayılı “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun”
27.06.2013 tarih ve 28690 sayılı Resmi Gazete


Ödeme hizmeti sağlayıcısı
MADDE 13 –
(1) Bu Kanun uyarınca;
a) 5411 sayılı Kanun kapsamındaki bankalar,
b) Elektronik para kuruluşları,
c) Ödeme kuruluşları, ödeme hizmeti sağlayıcısıdır.
(2) Banka ve ödeme hizmeti sağlayıcısı dışındaki kişiler ödeme hizmeti sunamazlar.

……

Elektronik Para Kuruluşları ile Elektronik Paranın İhracı Elektronik para ihraç eden kuruluşlar
MADDE 18 –
 (1) 5411 sayılı Kanun uyarınca faaliyet gösteren bankalar ve bu Kanun kapsamında elektronik para çıkarma izni verilen elektronik para kuruluşları dışındaki kişilerin elektronik para ihracı faaliyetinde bulunmaları yasaktır.
(2) Bu Kanun kapsamında elektronik para ihraç etmek isteyen elektronik para kuruluşu Kuruldan izin almak kaydıyla faaliyette bulunabilir.
(3) Elektronik para kuruluşunun;
a) Anonim şirket şeklinde kurulması,
b)Sermayesinde yüzde on ve üzerinde paya sahip olanların ve kontrolü elinde bulunduranların 5411 sayılı Kanunda banka kurucuları için aranan nitelikleri haiz olması,
c) Pay senetlerinin nakit karşılığı çıkarılması ve tamamının nama yazılı olması,
ç) Nakden ve her türlü muvazaadan ari ödenmiş sermayesinin en az beş milyon Türk Lirası olması,
d) Bu Kanun kapsamındaki işlemleri gerçekleştirebilecek yönetim, yeterli personel ve teknik donanıma sahip olması, şikâyet ve itirazlarla ilgili birimleri oluşturması,
e) Bu Kanun kapsamında yürütecekleri faaliyetlerin sürekliliğine ve elektronik para kullanıcılarına ilişkin fon ve bilgilerin güvenliğine ve gizliliğine dair gerekli tedbirleri alması,
f) Kurumun denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması, şarttır.
(4) Elektronik para kuruluşları faaliyetlerini 5411 sayılı Kanunda tanımlanan bankalar aracılığıyla yürütürler.
(5) Elektronik parayı ihraç eden kuruluşun sadece kendi mağaza ağında, sadece belirli bir mal veya hizmet grubunun satın alınmasında veya yapılan bir anlaşma sonucunda sadece belirli bir hizmet ağında kullanılabilen ön ödemeli araçlar bu Kanun kapsamı dışındadır.
(6) Bu maddenin uygulanmasına, elektronik para kuruluşunun kurulmasına ilişkin istenecek bilgi ve belgelere, işleyişine, sermaye ve özkaynak yapısına, şube, temsilci veya dış hizmet sağlayıcı kullanımına, kurumsal yönetim ilkelerine, iç sistemlerine, bilgi sistemleri yönetimine ve bu Kanun kapsamına girmeyen diğer faaliyetlerine, elektronik paranın ihraç edilmesi ve geri ödenmesine ilişkin usul ve esaslar, Mali Suçları Araştırma Kurulu ve Bankanın görüşünün alınması suretiyle Kurumca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

…………..

Elektronik para kuruluşuna uygulanacak diğer hükümler
MADDE  19 –
(1) Bu Kanunun 15 inci, 16 ncıve 17 nci maddelerinde yer alan hükümler elektronik para kuruluşları için de uygulanır.

………………….

Elektronik para ihracı
MADDE 20 –
(1) Elektronik para ihraç eden kuruluş, aldığı fon kadar elektronik para ihraç eder.
(2) Elektronik para ihraç eden kuruluş, elektronik para kullanıcısı tarafından yatırılan fonları gecikmeksizin elektronik paraya çevirerek kullanıma hazır hâle getirir.
(3) Elektronik para kuruluşu, elektronik para ihracı karşılığında topladığı fonları 5411 sayılı Kanunda tanımlanan bankalar nezdinde açılacak ayrı bir hesaba aktarmak suretiyle kullanım süresi boyunca bu hesapta bulundurmak zorundadır. Bu fıkra kapsamında, fonların yatırıldığı bankalar, elektronik para kuruluşunca yatırılan tutarı kullanım süresi boyunca Banka nezdindeki hesaplarında bloke ederler. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurulca belirlenir.
(4) Elektronik para kuruluşu kredi verme faaliyetinde bulunamaz.
(5) Elektronik para ihraç eden kuruluş, elektronik parayı elinde bulundurma süresine bağlı olarak elektronik para hamiline faiz veremez ve herhangi bir menfaat sağlayamaz.
(6) Kurul, elektronik para kuruluşu tarafından yapılamayacak diğer faaliyetleri belirlemeye yetkilidir.
(7) Elektronik para kuruluşlarının elektronik para ihracı karşılığında aldığı fonlar, 5411 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesine göre mevduat veya katılım fonu olarak kabul edilmez.

Yasanın konu ile ilgili diğer maddeleri için bkz :  http://goo.gl/WDOA6w


Haberlerden örnekler :
Microsoft, Windows 10 Mağazası’ndan Bitcoin desteğini kaldırdı. Henüz resmi bir açıklama gelmemesine rağmen “Sıkça Sorulan Sorular” bölümünde, Bitcoin ’in artık Windows 10 ve Windows 10 Mobile mağazalarından içerik satın alma kabul edilmiyor.

Hürriyet Gazetesi  16 Mart 2016 :  http://goo.gl/uabhdi

Konu ile ilgili benzer bir makale : http://goo.gl/QGFdH8

Bitcoin ve diğer sanal paralar dünyası ile ilgili dünya haberleri:

Evet, Özetle:
Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve dünyada da birçok ülkenin ve firmanın tanımadığı, yasa dışı gördüğü, bir çok ülkenin sıkı yasal düzenlemeler getirmeye hazırlandığı bu tür sanal para ( Kripto para ) konularından uzak durmakta yarar var. Yasaların tanımadığı işlerin içinde dolandırıcılık ve suçun varlığı büyük bir olasıdır.

Suça katılmaktan ya da aracılık etmekten kaçının.

Kaldı ki sistem içinde yer alan sanal paranın değerinin kimler ve nasıl biçimde manipüle edildiği de ciddi biçimde kuşku götürmektedir. Birileri değeri ile oynayabilir ( kaldı ki yetkisiz, izinsiz ve denetimsiz ortamlarda oynanmaktadır ), arz ve talep dengesini sürekli değiştirebildiği fakat yatırımcının bunu hiçbir zaman anlaması mümkün olmayan bir yatırım aracı olmaktan kesinlikle uzak olan oynak bir zemini olan sanal paradan da uzak durulması gerekir.

Türkiye de sanal para çıkarabilmek için çok zorlu ve çetin şartların yanı sıra büyük de bir mali gücün gerekliliği söz konusudur. Ancak, firmalar kendi iç sistemlerinde ve kendi ürünlerinin satın alınmasında geçerli olacak sanal paralar üretebilirler, fakat bu sanal para asla ve asla dışarıda yani piyasada kullanılmaz, geçerli değildir ve yasaktır.

Yani kendi boncukları ile müşterilerine servis veren tatil köyü işletmesi gibi olurlar.

Basitçe fakat dikkatlice yapılacak bir inceleme ile görülecektir ki ; Bu tür sanal para işleri Türkiye de yasal olarak yapmak neredeyse mümkün değildir. Kanunen denetlenemeyen, gözetlenmeyen ve yasal güvencesi olmayan kısacası hiçbir biçimde yasal olmayan bu konuya da katılımcı ve yatırımcı olarak katılmak dahası yatırımcı davet etmekten kaçınmak gerekmektedir.

Sağlıcakla kalın, güvende kalın


Ek bilgiler, makaleler : 
Billişim Hukuku / Bitcoin Yasal mı ?
22 Soruda Bitcoin ve LiteCoin Nedir ?
BitCoin / Elektronik Para

100 GB Free Backup



Hiç yorum yok: