22 Kasım 2013 Cuma

Mobil Öğrenme ve Nedenleri

Günümüzde mobil öğrenmenin çok sayıda şirket tarafından benimsendiğini ve yeni uygulamaların ilgiyle takip edildiğini gözlemlemekteyiz. Bu eğilimin temelinde, teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletlerin artık daha iyi, daha hızlı ve daha ucuz modeller ile tüketicilerin zorlanmadan ulaşabileceği bir konuma gelmesi yatmakta.


Ayrıca, kurumların ve bireylerin mobil öğrenmenin, bilgiye erişimin yararlarına ve olası uygulamalarına dair farkındalığının artması da mobil öğrenmenin yaygınlaşmasını tetikleyen en önemli faktör.
Bu konuda yakın geleceğe ışık tutan birçok yazılarda uzmanlar, gelecekte cep telefonlarının ofis ve sınıfların yerine geçerek oryantasyon eğitimlerinden tutun işbaşı eğitimlerine kadar her şeyin cep telefonları tarafından sağlanacağını öngörüyorlar.
Biz de, mobil öğrenmenin bu heyecan verici dünyasına katılarak çağı yakalamak için 10 nedeni sizinle paylaşıyoruz:
Mobil Öğrenmeye Başlamak için 10 neden


1-Elverişlilik ve esneklik: Mobil öğrenmeye her an, her yerden, tam da öğrenme ihtiyacı doğduğu anda erişmek mümkündür. Öğrenme teoride değil, yerinde gerçekleşir.

2-Öğrenen hakimiyeti: Mobil öğrenmenin her an erişilebilir oluşu, öğrenen kişilerin öncelik alıp öğrenme süreçlerini kendilerinin yönetebilmelerini sağlar.

3-Ölü zamanın değerlendirilmesi: Öğrenme; “ölü” zaman aralıklarında, örneğin, seyahat esnasında, hatta bir toplantının başlaması beklenirken bile gerçekleştirilebilir. Zamana değer katar.

4-Farklı öğrenme tarzlarına uygunluk: Okuma (metin ve grafik), video, animasyon, ses kayıtları (podcast), tartışmalara katılım (forumlar ya da SMS), internette araştırma, doğru yanıtı seçme (metin ya da fotoğraf) vb. bunların tümü mobil cihazların sunduğu farklı öğrenme yollarıdır.

5-Sosyal öğrenmenin gelişimi: SMS hatırlatmaları, bilgi paylaşım forumları, soru formları ve telefon görüşmeleri; mobil cihaz kullanan iş arkadaşları ve eğitimciler arasında etkileşimi sağlar.

6-Hataları düzeltme hızında artış: Mobil öğrenme, unutulan ya da yanlış hatırlanan bilgiye hızla erişilerek düzeltilmesine imkân tanır.

7-Öğrenenin özgüveninde artış: Mobil cihazlarla erişilebilen küçük bilgi parçacıkları, toplantılardan ya da bir işe başlamadan önce kullanıldığında; kişilerin becerilerine olan güvenleri artmaktadır.

8-Kolay sindirilen bilgiler: Küçük ekran, kullanıcıya herhangi bir anda sunulan bilgi miktarını kısıtlayarak aşırı bilgi yüklenmesini engeller.

9-Bilginin kalıcılığında artış: Seri bir şekilde aktarılan kısa bilgi notları ya da mobil ortamda gerçekleştirilen ödev ve sınavlar, diğer eğitim faaliyetlerinin arasında kullanıldığında; öğrenilenlerin akılda kalmasını sağlayarak, başarı olasılığını artırır.

10-Bir kez tasarlanıp birçok platformda sunulması: Mobil içerik geliştirme araçları kullanılarak hazırlanan mobil öğrenme uygulamaları; tek bir tasarımın, birçok platform üzerinden pek çok farklı cihaz için kullanıma sunulmasını sağlar.

Özetlersek, mobil öğrenmenin farklı yaklaşım tarzları ve yaşattığı farklı öğrenme deneyimleri çalışanların gözünde öğrenmeyi cazip hale getiriyor. Bu durumun eğitim sektöründeki oyuncular için eşsiz bir fırsat alanı oluşturduğu konusunda hiçbir şüphe yok. Eski tarihlerde öğrenmenin hayatın içine entegre edilebilmesi hayal gibi düşünülürken, mobil öğrenme ile hayata geçiyor!

*Meister, Jeanne, C., Willyerd, Karie. The 2020 Workplace: How Innovative Companies Attract, Develop, And Keep Tomorrow’s Employees Today, sayfa 215.

E-Öğrenme Mobil Öğrenme Stratejisi
Mobil öğrenmenin sunduğu fırsatları önemsiyor ve kullanıcıların ihtiyaçları paralelinde sürekli çözümler üretilmektedir. Tablet gibi bilgisayar ekranı deneyimini destekleyen cihazlar için, e-öğrenme paketlerinin mobil sürümleri geliştirilmektedir. Daha düşük ekran çözünürlüklerini destekleyen akıllı telefonlar için ise performans veya eğitim desteği olarak sunulabilecek alternatifler öneriyoruz.
Farklı algı ve öğrenme tiplerine yanıt veren videolarla, mobil öğrenmede kullanılabilecek farklı koleksiyonlar üretiyoruz.
İçerikleri mobil telefonlardan erişilebilir kılmanın yanı sıra, takip edilebilir bir yapıda sunmak konusunda Eğitim Platformu’nun mobil aplikasyonunu hazırlanmış ve yeni özellikler ile sürekli geliştirilmektedir.

Çalışanların kendi eğitimlerini takip edebildikleri ve kendilerine atanan, sağlanan ya da satın aldıkları mobil eğitimleri Eğitim Platformu’nun mobil aplikasyonu ile e-mobil aynı zamanda, sosyal öğrenme özellikleri ile çalışanların istedikleri yerden keyifli bir sosyal öğrenme deneyimini de destekliyor.



Hiç yorum yok: