6 Eylül 2015 Pazar

İnternet üzerinden kazanç öneren iş modellerine dikkat !

İnternet teknolojilerinin hızla artarak gelişmesi, bırakın uzak geleceği yakın gelecekte bile neler olabileceğini öngörmemiz konusunda sürekli “ yeni bir bilinmeyen “ le karşı karşıya getirdiğini hepimiz sürekli yaşıyoruz.

Biz şimdi bizi ilgilendiren bölüme bakalım, yani internet üzerinden kazanç öneren iş modellerine !

Evet, şimdi şöyle bir basitçe bir bakalım.

İnternetten para kazan, tıkla kazan, sosyal medya benzeri kazanç kapısı, beğen kazan, paylaş kazan, sosyal yardımlaşma sistemi vb. sistemlere üye olan ve bu sistemlere çok küçük bir bedelle katılımcı sağlayarak çok katlı yapılanma ile ( MLM Modeli ya da Network Marketing Modeli ) olağanüstü (!) gelir elde etmeyi hedefleyen arkadaşlarımızı gerçektende çok ciddi bir sürü sıkıntı beklemektedir.
1 – Bu sistemler bir süre çalışıyormuş gibi görünür fakat bir süre sonra ya kendileri ortadan kaybolur ya da bulundukları ülkelerin yasalarınca yasaklanarak kapatılırlar. Zeek Rewards, JSP, Solit Trust Pay vb. yakın tarihimizdeki örneklerdir.

MLM sektörü içindeki birçok arkadaşımız bu konuda oldukça fazla firma (!) bilmektedirler. Bu biçimdeki firmaların önerdikleri kazançlar yalnızca ekranda büyürler, bir kısmını öderler, bir kısmını belli bir oranda içerde tutarlar. Ana hesap sürekli büyür fakat hesabınıza çektiğiniz para içeridekinin çok az bir kısmıdır. Size havuç olarak orada sürekli durur.

Zaten bir süre sonra ödemeler aksamaya, sistem sık sık bakıma (!) alınmaya başlar. Sonrada puf :)

2 – Bu sistemlerin hangi ülkede ve nasıl bir hukuki statü ile kurulduğu bile ayrıca bir sorundur. Kendisini Avrupa ‘da bir ülke ya da USA çıkışlı bir şirket gibi gösteren firmaların büyük bir çoğunluğu Uluslararası Ticaret, Bankacılık ve Hukuk Sistemlerine bağlı olmayan ülkelerde olduğunu görebiliriz.

Kuzey Amerika ( tercihen Kanada ) Avrupa ve Güney Asya ülkelerinde açtıkları şubelerini de insanlara Gn. Md.lük gibi gösterirler. Öyle ki başkaca bir ülkedeki başkaca bir yasal firmanın temsilciliğini açarlar, fakat asıl çalışma alanları kaynağının üstünü örttükleri firmadır. Bu örneğin değişik kombinasyonlarını siz kendiniz hayal gücünüzle kurgulayın.

Hanginiz bunu sorguladınız. Otel toplantısı, video sunum, webinar vb. gibi ortamlarda bunu soramazsınız çünki gözünüz Benjamin yatağındaki kaymaklı havuçtadır. Kızmaca yok.  

3  - Diyelim ki Türkiye de Ticari Tescili olmayan, Vergi Dairesi ve İkametgahı olmayan bir firmaya oldunuz. İşiniz çok zor. Firmanın idari yapısı ile , sistemin işleyişi ile, prim hak edişlerinin hesaplanması ile, prim transferleri ile ilgili bir sıkıntı yaşadınız ! hakkınızı aramak için davayı nerede ve nasıl açacaksınız ? kime açacaksınız ? kimi avukat tutacaksınız ? en önemlisi T.C. Hukuku ile değil firmanın bulunduğu ülkenin Ticaret ve Ceza Hukuku ile hakkınızı aramaya çalışacaksınız. USA da bir avukatlık ofisine vereceğiniz vekalet ücreti o ofisin çaycısına yetmez.

Peki, Ya karşılıklı anlaşma olmayan bir ülkede ise ? İnterpole bağlı olmayan bir ülkede ise ? Ya ilgili sistem bir porno sitesi, bir kumar sitesi gibi sanal dünyanın bir yerinde, uluslararası sulardan gemiden çıkış yapıyorsa ? ancak Karaip Korsanlarını avukat tutabilirsiniz :) :) :)

4 – Özellikle Uzakdoğu çıkışlı bu türden tüm firmalardan olabildiğince uzak durun, ödemeleri PayPal benzeri ödeme sistemleri ile değil gerçek banka hesapları üzerinden yapın-alın. Bu da off-shore banka olmasın  :)

5 - Konuyu fazla uzatmadan :  Siz siz olun Türkiye de Ticaret Tescili olmayan, T.C. Vergi Mükellefiyeti olmayan, Resmi ikametgahı olmayan ( dikkat edin home Office olmasın ), ürün satıyorsa Türkiye de deposu olmayan, Gümrük ve Tic. Bakanlığı onayı, Sağlık Bakanlığı-Tarım Bakanlığı Onayı, Türkiye deki temsilcilerinin, ortaklarının açık kimlik ve ticari özgeçmişlerine ( dikkat edin yoldagezer birilerinin adına açılmış olmasın, ya da bu TR deki şirketin ortağı elleri kirli eski bir kaşar NW ci olmasın ) bakmadan kesinlikle size önerilen iş ne kadar bol kaymaklı olursa olsun nazikçe (!) teşekkür edin.

Konuyu fazla uzatmaya gerek yok. Olay kısaca bu, size düşen yukarıdaki gibi bir iş modeli ile karşılaştığınızda ilk bakacağınız noktalardır. İş planına, kazanç yapısına sonra bakın.

Not: Genede ben katılırım, kendime de havucu yiyen tavşanlar bulurum derseniz.
Şunu unutmayın, kamu otoritesinin bir internet sitesine erişimi engellemesi bir " tık " kadar basittir.
Hadi bakalım tıklayın kazanın :) 


Hayaller, hedefler.... umutlar mı ?
Umudu boş verin böyle bir sisteme katılmışsanız o zaman sizde umut " açık büfe " dir. Hiç bitmez :)

Sevgiyle kalın, cüzdanı sağlama alın.

Devamı var .... :)




Başvuru kaynakları, ek bilgiler
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı / 14.Ocak.2015 Tarih, 29236 sayılı Resmi Gazete
İŞ YERİ DIŞINDA KURULAN SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİ

Kapıdan Satış İzin Belgesi Sorgulama ; işyeri, fuar panayır gibi satış mekanları dışında yapılan satımları ( Kapıdan Kapıya satış, Network Marketing, Doğrudan Satış vb. ) ve bunlara ait Bakanlık tarafından verilen belgeleri kapsamaktadır. Arama yaparken " Firma Ünvanına Göre " seçeneği ile aranacak firmanın Türkiye de satışlarında kestiği faturanın üzerindeki firma bilgilerini giriniz.

Hiç yorum yok: